Hva skjer?LokallagUtfløttarstemnetGjestebokSøk i Bardal.info

8897 Bardal

Hva er Bardal ?

Bardal kan friste med naturskjønne omgivelser

Bardal kan friste med naturskjønne omgivelser

Bardal er primært ei jordbruksbygd

Bardal er primært ei jordbruksbygd

Bilde fra Borgen

Bilde fra Borgen

Havna i november

Havna i november

Hvordan finner du Bardal i Leirfjord kommune?

Bygda Bardal ligger i Leirfjord kommune i Nordland. Hvis du leter deg fram til Helgeland på kartet over Nordland og lager deg en trekant der Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana utgjør hjørnene, finner du Leirfjord midt inne i trekanten. Og i utkant en av Leirfjord, ligger bygda Bardal, ut mot Ranfjorden, omkranset av "familievennlige" fjell.

Leirfjord kommune er 435 kvadratkilometer, har omtrent 2100 innbyggere og strekker seg fra det majestetiske Tovenmassivet til den blideste kyststripe ut mot en rekke fjordarmer som krongler seg inn i, og rundt kommunen. Leirfjord er en typisk jordbrukskommune, men har ellers et mangfoldig næringsliv. Men mange pendler ut av kommunen for å tjene de nødvendige pengene. Bardal har de største gårdene i kommunen og har bl.a. en av de største griseprodusentene i NordNorge.

Bardal har rundt 100 av kommunens innbyggere. Bygda ligger knappe tre mil fra kommunesentret langs Rv 808/Rv 17 og omfatter selve Bardal med utstrekning i bosetningen fra og med Austvika til og med Leirvika. Leirvika ligger i Hemnes kommune men har samme postnummer som Bardal, 8897 Bardal . De seneste åra har bygda opplevd positiv tendens i bosetninga da flere unge familier har slått seg ned i bygda og har fått barn. Det er i dag en fulltids barnehage i Bardal.

Bygda ligger en times kjøring fra tre flyplasser; Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Til hurtigrutekaia i Sandessjøen er det 45 minutters kjøring, og det tar omtrent like lang tid å nå hurtigruta på Nesna.

Det går buss gjennom bygda  to ganger per dag, til Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Bussen går til Leirvika der det går ferge over til Hemnesberget . Buss videre til Mo fra Hemnesberget.

Bardal ligger altså slett ikke avsides, tvert imot; omtrent midt i Norge. Og selv om vi bor ved en fjord, er den så ubetinget en del av verdenshavene ...

Hva har vi og hva mangler vi?

Vi kan skryte av først og fremst et utrolig rikt sosialt liv gjennom enenestående organisasjonsvirksomhet med mange ildsjeler som står på for bygda, for hverandre.

Nystartet  bedrift som heter BardalsMat AS og som lager mat med lokalt tilsnitt.  BardalsMat og Wangbrygga samarbeider også om kurs, konferanserom og overnatting. Kontaktperson er Åshild Bårdgård Blyseth. 

Men med enda flere naboer, ville vi få det enda triveligere! Så vi mangler altså folk, deg - blant andre.

Vi har en strålende vakker og "familievennlig" natur som både mormor på 75 og Mia på fire år kan glede av. Det er mange fine turløyper i området og Ranfjorden ligger også der for de som liker seg på seigrunnen. 

Vi har solide tradisjoner i båtbygging og annen finsnekring.  Produksjonslokalene for dette formålet brukes i dag til andre formål ( liten snekkerbedrift og lagringsplass for småbåter) men dersom noen kunne tenke seg å starte opp med ny trebåtproduksjon , kan sikkert leie av lokalene la seg ordne. I dag er bygget i privat eie. Kato Nilsen kjøpte det av kommunen våren 2010 og driver med utleie av vinterlagring av båter og bobiler.

Det har vært en del småbruk til salg, men disse er nå solgt . Gunnar Sætre kjøpte Ner-gården og Even Zahl kjøpte en av Vassdalgårdene. Det er for øyeblikket ingen ledige hus eller leiligheter i Bardal . Nylig ble ei hytte solgt til et par fra Dalselv  og det vil bli lagt ut et hus for salg i nær framtid , lokalisert til Blyset.

Om Bardal og omegn

Området rundt Bardal har mange fine og allsidige turløyper og fin natur. Mange av turløpene følger godt opparbeidede skogsveger og er angitt på kart. Det er mange fine fiskevann rundt om i fjellene og Bardalselva er til vanlig en meget god ørret og lakseelv. Det er gode muligheter for elgjakt og småviltjakt og området er ellers rikt på både dyre- og fugleliv.

Fiskekort selges i bygda, bl.a. på Wangbrygga. I fjellene rundt Bardal kan du gå i timevis i en allsidig natur hvor du kan finne ro i sinnet. Det er også muligheter for å få hyttetomter i området. Dette må eventuelt reguleres av kommunen  før det kan la seg realisere , men mulighetene ligger der. Er du interessert i grotter, finnes det et rikt antall uutforskede grotter i området. Den mest kjente av disse er "Makjenhøla".

Kommunikasjonsmuligheter

Bardal er en utmerket bygd å bo i også for dem som har sitt daglige virke utenfor bygda. Det er ca tre mil til kommunesenteret Leland. Vi er mange som benytter oss av denne muligheten til bo- og jobbtilbud og vi som pendler ut, har arbeid innen privat næringsvirksomhet eller i den kommunale sektor. Det er også muligheter å arbeide på Hemnesberget og å bo i Bardal. Dit er det fem-seks km til ferge til Hemnesberget. En trivelig fergetur på halvtimen og her er det muligheter for arbeid innen både privat og offentlig sektor. Avstanden til Sandnessjøen er vel fire mil og byen byr på mange jobbtilbud.  Byen og distriktet står ovenfor en gigantisk satsning innenfor oljeindustrien og ett femtitalls bedrifter har meldt sin interesse. Dette er lovende nytt  for oss dagpendlere. Vi er en del som bor i Bardal og har jobb i "hovedstaden" i Alstahaug.

I selve Bardal finnes det muligheter å skaffe seg jobb innenfor landbruket som avløsere eller annen form for vikariater knyttet opp til BardalsMat eller Bardal Bygdebarnehage. Ca 9 km fra Bardal finnes et stort steinknuseanlegg og her kan også mulighetene by seg.

Mosjøen ligger ca sju mil fra Bardal, en knapp time i bil. Dette er også innen rimelighetens grense for dagpendlere dersom du ønsker å arbeide her.

En annen mulighet som mange av pendlerne benytter seg av, er jobb- og utdanningstilbudene som finnes på Nesna. Et kvarter i bil fra Bardal og en 20 min. fergetur med "Petter Dass". På Nesna ligger Høgskolen i Nesna, med mange spennende muligheter for deg som har eller vil ta høyere utdanning. Mange av oss studerer der eller arbeider som lærere ved høgskolen, men vi foretrekker å bo i Bardal. Det finnes også mange andre jobbtilbud på Nesna og kombinert med bomuligheter i landlige omgivelser i Bardal, er dette en del av det "gode liv".

Ta kontakt!

Er du interessert i å flytte til Bardal, kjøpe hus eller hyttetomt , kan du ta kontakt med Bardal Grendeutvalg  v / Torbjørg Nikolaisen , Ingvild Bårdgård eller Marthe Berg-Olsen, ..................eller Leirfjord kommune v/Terje Evertsen

Så sees vi kanskje? Velkommen skal du være!

 

Til toppen av siden Tilbake til hovedsiden